سوال مهمی که اینجا وجود دارد این است چند درصد کاربران برای حروفچینی اسناد رسمی خود از قلم پیشفرض استفاده میکنند؟ حتی یک نفر هم این کار را نمیکند. چون برای نوشتن پایاننامه یا کتاب یا هر چیز دیگری شما از قلم خاصی استفاده میکنید پس load کردن قلم پیشفرض بیهوده است و تنها زمان پردازش سند را طولانی میکند. قلم پیشفرض تنها برای آزمایش یا فرستادن نمونه برای شخصی که قلم شما را ندارد خوب است.
الان حدود ۳ سال است که تعیین قلم اختیاری است. همه مثالهای سایت - به جز معدودی مانند پایاننامهها - تغییر کردهاند که در آنها از قلم پیش فرض زیپرشین استفاده میشود.
مزایایی که قلم پیشفرض داشته است به شرح زیرند:
۱- ارسال مثال کمینه و فایل نمونه نیاز به قلم خاصی ندارد.
۲- پردازش مثالها به صورت آنلاین نیاز به آپلود قلم خاصی ندارد.
۳- در هنگام آموزش زیپرشین و برای اولین مثال، کافیست فقط بسته زیپرشین فراخوانی شود.
مشکلاتی که دستورات اخیر تعیین قلم بوجود میآورند عبارتند از:
الف - حذف مزایای فوق، نیاز به اصلاح مثالها
ب- نیاز به اصلاح فیلمهای آموزشی (البته اگر در آن فیلمها آقای دکتر ترابی تعیین قلم را اجباری نکرده باشند).
ج- در ایران افراد به ندرت بروزرسانی را انجام میدهند. هنوز برخی دانشجویانی که به من مراجعه میکنند میکتک ۲.۸ دارند. حداقل تا چندین سال نسخههای ۲۰۱۰ تا ۲۰۱۳ توزیعهای تک مورد استفاده قرار میگیرد و این تغییر مشکلاتی را ایجاد خواهد کرد. شاید گفته شود که ما مسئول عدم بروزرسانی کاربران نیستیم، اما باید گفت که وضعیت در دنیای واقعی همین است. فعلا بیشتر افراد دسترسی مناسبی به اینترنت ندارند. همچنین مثلا یک دانشجوی دکترا که حدود دو سال پایاننامهاش را نوشته و مدام ویرایش میکند، عموما به خاطر ترس از احتمال تغییر دستورات، از بروزرسانی خودداری میکند. در سایتهای دانشگاهها که توزیعتک نصب است، عموما بروزرسانیها و نصب برنامهها با فواصل سالیانه انجام میشود.
اگر قرار باشد برای استفاده از قلم پیشفرض، دستور خاصی استفاده شود، به جای استفاده از آن دستور میتوان قلم را با دستورات مربوطه فراخوانی کرد. لذا به نظر میرسد وضعیت فعلی قلم پیشفرض خیلی مناسب نیست.
مهم نیست قلم پیشفرض چیست، هر چه باشد مشکلات فوق را نداریم.